Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание се срещна с председателя на Конституционния съд на Руската федерация
11/11/2004
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ВАЛЕРИ ЗОРКИН

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна днес, 11 ноември 2004 г., с председателя на Конституционния съд на Руската федерация Валери Зоркин. Двамата оцениха високо развитието на двустранните отношения във всички сфери.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с дейността на Конституционните съдилища в двете страни. Проф. Герджиков прояви интерес по отношение на т. нар. “индивидуална жалба” – възможността гражданите да сезират Конституционния съд. Валери Зоркин информира, че в Русия е гарантирано това право на гражданите, но Конституционният съд може да се произнася единствено по въпроса за конституционносъобразността на съответния закон, но не и по конкретния случай.

В Конституционния съд на Руската федерация годишно постъпват около 15 хиляди жалби, 150 от тях – от органи на държавната власт, информира още гостът. Валери Зоркин допълни на срещата в парламента, че всяка година съдът издава 25-30 постановления и около 40-50 решения, свързани с тълкуване на законосъобразността на отделни закони.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини