Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Стартира първата по рода си детска образователна интернет страница за българския парламент
01/11/2004
СТАРТИРА ПЪРВАТА ПО РОДА СИ
ДЕТСКА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

В Деня на народните будители – 1 ноември, Народното събрание на Република България представи своя първи по рода си детски образователен интерактивен Интернет сайт. Името на новаторския сайт е “Н@учи за парламента”. Той е адресиран към най-младите български граждани - деца, тийнейджъри, както и към техните учители. Сайтът е създаден по съвместен проект на Народното събрание, представителството на Британски съвет в София и Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ). Официалното появяване в Интернет на иновационния сайт беше обявено от почетния патрон на проекта доц. Камелия Касабова, заместник-председател на Народното събрание и г-н Йън Стюарт, директор на Британския съвет в София. Специални гости на представянето бяха ученици от Националната природо-математическа гимназия, които демонстрираха пред журналисти образователните и игровите ресурси и възможности на авангардния проект.

Идеята за създаването на подобен сайт е взаимствана от опита и практиката на парламента на Обединеното кралство. Проектът предвижда виртуално пространство с богати възможности за информация и комуникация с аудиторията на младото поколение българи.

Проектът “Образователен интерактивен Интернет сайт на Народното събрание” стартира още през 2001 година. Тогава експерти по публична комуникация към Народното събрание, съвместно с неправителствената организация Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), разработиха концепция за специализирана публична комуникация на парламента с младото поколение българи, за които глобалната мрежа е неразделна част от ежедневието. Представителството на Британски съвет в София осигури финансова подкрепа за обучение на експертите от Народното събрание в Образователната секция към Британския парламент.

Съществено и обнадеждаващо развитие на дейностите по проекта бе осъществено през май 2002 г. Тогава в рамките на проекта и с финансовата подкрепа на Посолството на Великобритания в България, Националният център за изучаване на общественото мнение(НЦИОМ) проведе национално представително проучване за оценка и анализ на комуникационните потребности на детската и младежката аудитория по темите за парламентаризма и демокрацията. Изследването регистрира предварително очакваното високо ниво на положителни обществени очаквания и подкрепа сред целевата аудитория. Данните посочиха, че 81% от анкетираните деца и ученици застават твърдо зад идеята парламентът да създаде свой интерактивен образователен Интернет сайт. Всеки втори от учениците предпочита да се запознае с работата на държавните институции чрез мрежата. Най-силен интерес се регистрира при децата на възраст между 7 и 14 години.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини