Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева и народните представители, които са на официална визита в Китай, посетиха Пекинския университет за езици и култури и присъстваха на откриването на изложбата на проф. Пламен Легкоступ “Impressions of Civilizations”
29/06/2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народните представители, които са на официална визита в Китай, посетиха Пекинския университет за езици и култури и присъстваха на откриването на изложбата на проф. Пламен Легкоступ “Impressions of Civilizations” в университета.

Българските гости бяха посрещнати с демонстрация на чаена церемония, калиграфия и изпълнения на традиционни китайски музикални инструменти. Партийният секретар на Пекинския университет за езици и култури Ли Юмин приветства делегацията и отбеляза, че в университета се обучават студенти от 147 страни, сред които и България. Китайски език в този университет са учили общо 180 българи, като в момента там има четирима наши сънародници, посочи Ли Юмин. Той  подчерта, че е важно да се насърчи взаимното познаване, културният и образователен обмен между България и Китай, защото това ще създаде един жив мост между двете страни. Готови сме да си сътрудничим с български университети и да увеличим обмена на преподаватели и студенти, уточни той и добави, че българите са добре дошли в Пекинския университет за езици и култури.

Впечатлена съм от мащабите на това учебно заведение, от това колко много млади хора подготвя и изгражда, а те са тези, които ще градят бъдещето на света, отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Вълнуваме се, защото тук – в картините на проф. Легкоступ, виждаме багри от нашата родина, виждаме елементи от български възрожденски къщи, които по приказен начин се вплитат с чисто китайски символи, подчерта Цецка Цачева на откриването на изложбата. Това е само доказателство колко сме близки и колко трябва да работим за това да общуваме повече чрез културата и изкуството, посочи тя. Днес се вижда каква е ролята на институтите „Конфуций“ за популяризиране на древните истории и култури на България и Китай и взаимното изучаване на двата езика, подчерта председателят на българския парламент.

По-късно председателят на българския парламент Цецка Цачева и членовете на делегацията ще разговарят с председателя на Китайския народен и политически консултативен съвет Ю Джъншън.
В състава на делегацията, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини