Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Новите докладчици на Комисията по мониторинг на ПАСЕ за нашата страна Жолт Немет и Франк Швабе бяха на посещение в България
09/06/2016

Съгласно процедурата по пост-мониторинг на ПАСЕ, новите докладчици на Комисията по мониторинг на ПАСЕ за нашата страна Жолт Немет и Франк Швабе бяха на посещение в България на 8 и 9 юни 2016 г. Жолт Немет от Унгария е представител на групата на Европейската народна партия, а Франк Швабе от Германия - на социалистите в Асамблеята.

Домакин на посещението беше българската делегация в ПАСЕ, ръководена от Джема Грозданова. В България докладчиците разговаряха с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Мeглена Кунева и с министъра на външните работи Даниел Митов. Те се срещнаха и с представители на неправителствени организации, с посланици в София на страни-членки на Съвета на Европа, с омбудсмана Мая Манолова и със заместник-министъра на правосъдието Красимира Филипова.

Целта на визитата е да се събере информация за положението в България и за прогреса, отбелязан по отношение на изборното законодателство, реформата в съдебната система, прозрачността на собствеността на медиите и защитата на медиите от външно влияние. Предстои втора визита на докладчиците на ПАСЕ, вероятно през ноември, след което те ще изработят доклад, който ще внесат за разглеждане в Асамблеята.

Мониторингът на ПАСЕ над България завърши през януари 2000 г. Тогава Асамблеята отправи редица препоръки към страната по проблеми, справянето с които продължи да наблюдава в режим на диалог с българските власти. През 2013 г. Асамблеята ограничи темите, по които се провежда този последващ диалог, до три.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини