Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай бяха основна тема на разговорите в Народното събрание на делегация от Китайския народен политически консултативен съвет
06/06/2016
Възможностите за разширяване и задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай бяха акцент в разговорите в Народното събрание на делегация от Китайския народен политически консултативен съвет, водена от заместник-председателя на комисията по външна политика Джоу Уенджун. Китайските гости, които са на двудневно посещение в България, се срещнаха в парламента с Групата за приятелство България-Китай и с Комисията по външна политика.

Двустранните отношения между България и Китай имат здрава основа, те са изградени на взаимно доверие, разбирателство и уважение, отбеляза на срещата с китайската делегация заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на Групата за приятелство България-Китай Янаки Стоилов. България желае да развива, да укрепва и да изпълни с конкретно съдържание всестранното приятелско партньорство и сътрудничество с Китай, подчерта Янаки Стоилов. По думите му трябва да бъдат използвани всички възможности за разширяване и задълбочаване на отношенията между България и Китай, сред които са всеобхватното стратегическо партньорство ЕС-Китай, инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (16+1), инициативата „Един пояс, един път” и др.

Заместник-председателят на комисията по външна политика на Китайския народен политически консултативен съвет Джоу Уенджун подчерта, че е задължение на днешните политици да продължат да развиват и задълбочават отношенията между Китай и България. Между ЕС и Китай има постигнато съгласие за развитие на всеобхватно стратегическо партньорство, посочи гостът и допълни, че България, като страна-член на Съюза, трябва да се възползва от тази създадена благоприятна възможност за разширяване на сътрудничеството с Китай в различни сфери. В двустранните ни отношения има неизползван потенциал в търговско-икономическата област, отбеляза Джоу Уенджун и подчерта, че търговският обмен между България и Китай е сравнително малък спрямо останалите държави от Централна и Източна Европа.

Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова подчерта, че България желае да развива приоритетно отношенията си с Китай във всички сфери. Тя изрази задоволство от активния политически диалог между двете страни през последните години и увереност, че той ще допринесе за увеличаване на търговско-икономическите контакти и за осъществяване на инвестиции в страната.

България има възможност да играе съществена роля в рамките на инициативата 16+1, отбеляза заместник-председателят на комисията по външна политика на Китайския народен политически консултативен съвет. Като области от взаимен интерес той открои туризма, производството и създаването на производствени мощности.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини