Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева: Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие
02/06/2016

Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на тържествената заря-проверка във Враца по повод 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и в памет на загиналите за свободата на България.

Всяка година се изправяме мълчаливо пред един исторически връх, за да си припомним, че този връх е обител, в която живее духът на Христо Ботев, отбеляза в словото си Цецка Цачева. Тя допълни, че преди 140 години Христо Ботев и неговите четници слизат на козлодуйския бряг, целуват родната земя и поемат по страшния и славен път, който е пътят към тяхното безсмъртие. Саможертвата и подвига на поета и неговите четници заявяват на света, че земята българска е жива, а на следващите поколения завещаха да обичат тази земя с най-чистата любов, добави председателят на Народното събрание. И ако Левски е другото име на българския морал и на националното ни самочувствие, Ботев е сърцето българско, подчерта още Цецка Цачева. Той пое "онемялата българска земя от дедите ни, за да й вдъхне глас и този глас заживя в душата на българина, отреди му място в света и историята", допълни тя. По думите й Ботев е безусловен нравствен коректив и ориентир, който завинаги ни е сродил с общността на свободните хора. Вярата на Ботев в просветения разум ще я пазим завинаги в сърцата си, защото само просветеният разум води към прогрес и единение, към силна държава – дело на обединени хора, заяви още председателят на Народното събрание.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха народни представители, ръководители на политически партии и организации, областният управител на Враца Малина Николова, Траянополският епископ Киприян, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегациите на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Франция, Украйна, Словакия и Румъния.

В тържествената митинг-проверка пред 12-метровия паметник на Ботев участваха представителни роти от военния гарнизон във Враца, както ученически и студентски отряди.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прие рапорта на командващия зарята и поздрави войниците, учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Ботев във Враца бяха положени венци на признателност.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини