Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По традиция Народното събрание се включи в отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка
28/01/2015
Под патронажа на председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева и на парламентарната комисия по здравеопазването в Народното събрание беше отбелязана Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. На 28 януари 2015 г. в парламента беше разположен щанд с информационни материали за превенцията и профилактиката на единственото предотвратимо онкологично заболяване и постигнатите резултати от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

В Народното събрание вече е утвърдена традиция да бъдат отбелязвани и задълбочено дискутирани проблемите, свързани с превенцията на социалнозначимите заболявания, сред които е и ракът на маточната шийка, каза пред участниците в инициативата председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя изказа подкрепата си към всички, ангажирани с превенцията и лечението на заболяването и изрази надежда броят на заболелите от рак на маточната шийка да намалява.

От началото на програмата през октомври 2012 г. до декември 2014 г. първа доза на ваксината срещу това заболяване са получили 17 011 момичета, втора доза – 15 086, а трета – 12 720 момичета, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Досега Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка поемаше имунизацията на 12-годишните момичета с публични средства, а от 2015 г. ще бъде осигурено финансиране на ваксините и на 13-годишните момичета.

Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване сред жените между 20 и 45 години в целия свят. Според данните на Българския национален раков регистър всяка година в България от това заболяване се разболяват повече от 1000 жени, а всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка.

В България инициативата за отбелязване на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка се провежда със съдействието на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите, Националната здравноосигурителна каса, Столична община, Български лекарски съюз, Националния център по заразни и паразитни болести, Българския национален раков регистър, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Българския червен кръст, Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка, Европейската асоциация за рак на маточната шийка, Българското сдружение по иновативна медицина и Асоциация „Родители”.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини