Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Доброволците от Социалния учебен професионален център „Д-р Анастасия Железкова“ – Варна и журналистът Христо Христов получиха в Народното събрание наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2014 г.
23/01/2015

Младите доброволци от Социалния учебен професионален център „Д-р Анастасия Железкова“ – Варна и журналистът Христо Христов получиха на церемония в Народното събрание наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2014 г.

Лауреатите на тазгодишното издание на наградата бяха приветствани в пленарната зала и се срещнаха с председателя на парламента Цецка Цачева. Гости на церемонията, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент и Народното събрания, бяха членове на ЕП, народни представители, посланици на държави-членки на Европейския съюз, представители на институции, неправителствени организации и журналисти.

На 25 и 26 февруари 2015 г. в Брюксел председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще връчи на наградените общо 47 лауреати почетни дипломи. Младите доброволци, включили се в помощ на жертвите от наводнението миналото лято във Варна,  бяха номинирани от Момчил Неков, а разследващият журналист Христо Христов – от Андрей Ковачев. Национално жури в състав Емил Радев, Илияна Йотова и Илхан Кючюк гласува и ги предложи на европейското жури за наградата, което одобри техните кандидатури.

Народното събрание за втори път е домакин на церемонията по връчване на гражданска награда на ЕП на българските носители. Примери като този на наградените доброволци доказват, че в решаващ, сублимен момент можем да прилагаме онези европейски ценности, към които безспорно се стремим и които са присъщи на нашето общество като цяло - солидарност, толерантност, хуманизъм, отбеляза председателят на парламента Цецка Цачева. Тези ценности се превръщат в ключови ориентири на нашия разум и за нашето гражданско поведение и посланията, които дават гражданските награди на ЕП, са точно в тази посока, допълни тя. Примерът на тазгодишните лауреати да бъде завладяващ призова председателят на парламента. Цецка Цачева връчи на лауреатите почетен плакет на Народното събрание.

Евродепутатът Илияна Йотова отбеляза, че българските депутати в ЕП са успели  убедително и категорично да защитят претендентите от България за тази висока европейска награда. „Скъпи приятели, за съжаление в нашето време думички като герой и подвиг сякаш позагубиха своето значение. Вие ги върнахте обратно, вие доказахте, че в днешна България може да има герои, които извършват подвизи”, обърна се тя към доброволците от Варна. Евродепутатът Емил Радев посочи, че новите победители въплъщават ценностите и идеалите на наградата, а именно силата на европейския дух и на европейската идея. Той отбеляза, че журналистът Христо Христов е дългогодишен защитник на правото на свобода на словото и продължава да доказва важността на тази демократична ценност и силата на информацията.

Евродепутатът Андрей Ковачев връчи почетния медал на номинирания от него разследващ журналист Христо Христов и отбеляза, че след атентатите в Париж и заплахите от тероризъм свободата на словото трябва всеки ден да бъде защитавана. Той изрази надежда в най-скоро време Народното събрание да приеме закон за доброволчеството, както и да няма давност за престъпленията на тоталитарните режими. Христо Христов благодари на наградата и отбеляза, че Андрей Ковачев, подкрепяйки дебата за преосмисляне на  тоталитарното минало, дава възможност през последните години да не бъдат забравени жертвите на комунизма.

Евродепутатът Момчил Неков връчи почетния медал на доброволците от Варна. Той отбеляза, че младежите в неравностойно положение са били едни от най-активните доброволци, включили се в почистването на пострадалия от наводненията  квартал Аспарухово. Те са показали, че хора, които самите се нуждаят от помощ, с желание  и настойчивост могат да помагат на сънародници в беда. Техните себеотрицание и съпричастност, духът, който демонстрираха, са доказателство за основни ценности на нашата нация като взаимното уважение, приятелство и взаимопомощ, посочи Неков. Директорът на Социалния учебен професионален център „Д-р Анастасия Железкова“ – Варна Пламен Петров благодари за присъдената награда и отбеляза, че тя е символ на милосърдие и съпричастност към хората в нужда, израз на хуманността на цялата европейска общност. Той подчерта, че възпитаниците на социалния център са част от стотиците доброволци, дали безкористно своята помощ за Варна. Трудът, който оказахме беше в името на доброто, беше за реализирането на една благородна кауза – нашите съграждани да преодолеят тежките изпитания, допълни Пламен Петров.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Финалната селекция на лауреатите за миналата година бе извършена от европейско жури, председателствано от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом, в състав: заместник-председателите на ЕП Оли Рен, Илдико Гал-Пелц, Димитриос Пападимулис и Ришард Чарнецки, от Енрике Барон Креспо и Ханс-Герт Пьотеринг (бивши председатели на Европейския парламент), Жозе Мануел Барозу (бивш председател на Европейската комисия) и Ханес Свобода (бивш евродепутат).

Лауреатите

Младите доброволци от Варна, предложени от Момчил Неков (С&Д), със следните аргументи:

"През лятото на 2014 г. България бе жертва на поредица силни наводнения, които засегнаха различни части на страната, взеха жертви и причиниха огромни материални щети. В същото време те породиха един феномен, към който искам да насоча вниманието на Европейския парламент – доброволчеството. В помощ на жертвите се притекоха деца с увреждания, сирийски бежанци от лагера в Харманли, представители на еврейската и ромската общност в България, както и десетки доброволци от всички краища на страната. Бих искал да привлека вниманието Ви към делото на младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център "Д-р Анастасия Железкова" от град Варна, които бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите райони. Смятам, че тяхната самоотверженост и съпричастност към положението на пострадалите са достойни за наградата "Европейски гражданин на годината". Тяхното дело е преди всичко израз на активна гражданска позиция, която има принос към развитието на едни от най-важните европейски ценности: солидарност и гражданска ангажираност. Духът на съпричастност, който демонстрираха младежите, спомогна за сплотяването на българската нация около основни европейски ценности като взаимното уважение, приятелството и толерантността. Силно се надявам, че журито ще оцени изключителното дело на младите доброволци, което ще спомогне за укрепването на европейския дух на солидарност, съпричастност и взаимопомощ сред българите."

Христо Христов, предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), със следните аргументи:

"С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България. Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на тоталитарното минало. Публикувал е многократно по темата за "Възродителния процес", насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани. През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии. Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба. Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове” за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани."

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини