Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се срещна с депутати от Комисията по сигурност и правосъдие в Долната камара на Холандския парламент
14/04/2014

България се справи с бежанската криза с чест, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов пред депутатите от Комисията по сигурност и правосъдие в Долната камара на Холандския парламент. Сред темите на разговора бяха качеството на процедурите, по които се приемат и настаняват бежанците в България, броят на легалните и на нерегистрираните емигранти, както и дейността на властите по българо-турската граница.
Атанас Мерджанов отбеляза, че към днешна дата бежанският поток е овладян и подчерта активните действия на България в областта на вътрешните работи и външната политика. По думите му ангажираните с проблема институции са се справили със сериозни предизвикателства в стремежа си да се спазват стриктно международните изисквания. Председателят на Комисията по вътрешна политика и обществен ред в 42-рото Народно събрание добави, че изграждането на ограничителното съоръжение на границата ни с Република Турция е наложителна и експресна мярка за едно по-респектиращо отношение към България като крайна граница на Европейския съюз. Това е средство за оказване на нормален прием за бежанците и препятствие за нелегалните емигранти, посочи той.
По време на срещата Атанас Мерджанов подчерта, че на България й е необходима по-голяма политическа подкрепа като пълноправен член на ЕС. Той заяви още, че европейската солидарност трябва да има конкретни финансови изражения, съобразно икономическия статус на отделния човек в съответната страна.
Заместник-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков допълни, че за пореден път българският народ се е проявил като изключително толерантен. Той отбеляза професионализма, подготовката и високата компетентност на службите ни за сигурност.
Холандските парламентаристи подчертаха важността и необходимостта от разрешение на граничните проблеми за целия Европейски съюз. По време на двудневната си визита те са посетили бежанския лагер в Харманли и са се запознали с условията, в които живеят настанените у нас емигранти.
Българските народни представители уточниха още, че програмата на правителството цели да се създадат условия за цялостна интеграция и за обучение по български език на децата на бежанците.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини