Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения прие единодушно доклада за дейността си през третата сесия на 42-рото Народно събрание
10/04/2014

Със 7 гласа „за” Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения прие единодушно доклада за работата си през третата сесия на 42-рото Народно събрание. „Това Народно събрание има един приоритет - да работи в интерес на хората и проблемите им с различните институции и монополите, трупани години наред, да бъдат решавани в полза на гражданите”, каза председателят на комисията Мая Манолова.

Тя отчете колко обсъждания, изслушвания и инициативи е провела Комисията за взаимодействие с гражданските организации през последната сесия и какво се прави в изпълнение решенията на комисията.

Мая Манолова обърна специално внимание на 700-хилядната подписка на гражданско движение „ДНЕС” срещу произвола на монополите, която е внесена в Народното събрание още на 12 декември 2010 година. Тя подробно обясни какво е свършено по исканията в подписката – в полза на потребителите на два пъти е променян Закона за енергетиката, наскоро се приеха поправки и в Закона за потребителския кредит и в Закона за защита на конкуренцията, предстои Комисията за защита на потребителите да повиши ранга и правомощията си в агенция, да се променят ГПК и Закона за частните съдебни изпълнители, за да се защитят интересите на хората.

Комисията реши в едноседмичен срок да се изпрати подробен писмен отговор на Гражданско движение „ДНЕС” за свършеното по исканията в подписката.

Нещата започват да се случват бавно и постепенно, но слабост е, че не отчитате пред гражданите какво сте свършили, изрази позиция и Анджелика Цокова, председател на гражданско движение „ДНЕС“.

Депутатът от ГЕРБ Тотю Младенов поиска в доклада на комисията да бъде включен и законът за доброволчеството, приет на първо четене единодушно от комисията по предложение на ГЕРБ. Той изрази недоволство, че въпреки единодушието законът не е разгледан в пленарна зала на първо четене. Мая Манолова се ангажира да настоява това да стане след Великденската ваканция на депутатите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини