Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Със 7 гласа "за" и един "въздържал се" парламентарната правна комисия подкрепи и ще предложи на Народното събрание да приеме на първо четене в изборната бюлетина пред наименованията на партиите и коалициите да има квадратче, а пред номерата на кандидатите в партийните листи – кръгче
10/04/2014

Със 7 гласа "за", един "въздържал се" и нито един "против" парламентарната правна комисия подкрепи и предложи на парламента да приеме на първо четене предложението на ДПС в изборната бюлетина пред наименованията на партиите и коалициите да има квадратче, а пред номерата на кандидатите в партийните листи – кръгче. В досегашния вариант на Изборния кодекс и пред двете имаше квадратче.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева бе единствената въздържала се с аргумента, че текстът не е бил предложен по време на обсъждането на поправките на първо четене в комисията.

Председателят на комисията Четин Казак мотивира предложението си пред депутатите с аргумента, че има опасност избирателите да се объркат при гласуването, когато геометричните фигури са едни и същи. Според него промяната цели да улесни всички избиратели, а не само електората на ДПС.

Народните представители от Коалиция за България не участваха в гласуването. Според Смиляна Нитова те не приемат упражненията по Изборния кодекс във фаза на предизборна кампания.

Четин Казак обясни, че няма пречка новият дизайн на бюлетината да се използва още за евроизборите, тъй като ЦИК одобрява образеца до 30 дни преди изборния ден, което е 24 април.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини