Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Книгата „Създаване на Търновската конституция” беше представена в Народното събрание
09/04/2014

Книгата „Създаване на Търновската конституция” на проф. д-р Мария Манолова беше представена в Народното събрание. Това е второ, допълнено и преработено издание и е посветено на 135-та годишнина от създаването на първата българска Конституция – Търновската.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изрази задоволството си, че именно законодателната институция е подпомогнала издаването на книгата и призова винаги да се търсят добрите образци от българската история.

По време на представянето авторът проф. д-р Мария Манолова подчерта ролята на Търновската конституция като едно завоевание, чрез което у нас се разкрива пътят на парламентаризма и отбеляза, че тя надминава по демократизъм своите образци. По думите й още през 1879 г. в първия конституционен закон на България влизат два изключително важни принципа, без които парламентарното управление е немислимо – за разделение на властите, баланса и сътрудничеството между тях, както и за парламентарния принцип на министерската отговорност. Управляващите винаги трябва да бъдат с чувство за морал, дълг и нравствено извисяване, защото един закон е добър само тогава, когато е в добри ръце, допълни проф. д-р Мария Манолова.

Видният български юрист проф. Васил Мръчков обобщи, че книгата „Създаване на Търновската конституция” е написана въз основа на историческите извори, на проекта за органически устав, подготвен в канцеларията на руския император Александър Втори, и на стенографските дневници на Учредителното събрание при обсъждането и приемането на първата българска Конституция. Той добави, че с второто си издание представената в Народното събрание книга е съществено допълнена и осъвременена. То обхваща и редица много важни въпроси, свързани не само с началните и основни обсъждания в Учредителното събрание, но и със структурата на българския парламент. Проектът е предвиждал двукамарен състав на Народното събрание с горна камара – сенат, и долна камара – народно представителство, но благодарение на енергичната намеса и ораторския дар на Петко Славейков тази част от  Търновската конституция се променя, посочи проф. Васил Мръчков.

В книгата е изследван процесът на изработване на първия конституционен закон на България. Проследена е дейността на съставителите през трите фази, през които преминава изработването на българската Конституция: от Първоначалния проект за Органически устав за държавно устройство на Княжество България, съществените изменения, които той претърпява при прегледа в Петербург, до окончателното й изработване и приемане от Учредителното народно събрание в Търново на 16 април 1879 г. Проследени са и измененията на някои важни конституционни принципи и разрешения.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини