Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова отговори на актуални въпроси на народните представители от ресорната комисия
03/04/2014

Очакваме Министерският съвет да съгласува 46 млн. лева за подобряване на материално-техническата база на училищата, целта е те да бъдат готови за следващата учебна година, отговори Анелия Клисарова на въпрос за подобряване състоянието на учебните заведения. По ОП „Региони в растеж” за следващия програмен период са предвидени още 172 млн. лева с които ще се стремим да модернизираме училищата. На въпрос на Милко Багдасаров от ПГ на „Коалиция за България” относно регулиране на професията учител, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова отговори, че тази професия трябва да стане регулирана, а това ще доведе до повишаване качеството в образованието. Това е залегнало в новата стратегия за педагогическия състав, допълни тя.
Относно увеличението на заплащането на учителите, министър Клисарова разясни, че се обсъжда от 1 юли да се увеличат заплатите на младите учители, а от септември на старшите. В момента учителската заплата изостава от средната заплата за страната.

Народният представител Валентина Богданова от ПГ на „Коалиция за България” поиска информация относно задържането на младите учители в училище. В стратегията е заложено първо как да мотивираме зрелостниците да изберат педагогическата професия, каза Анелия Клисарова. Част от дипломираните педагози намират реализацията си в друга професия. Заложили сме начини младите учители да са мотивирани да продължат практикуването на професията си, като подобрена и модернизирана работна среда, увеличение на заплатите и други социални пакети. Опитните учители трябва също да бъдат финансово мотивирани да предадат опита си на младите колеги, разясни министърът.

Относно проблема със задържането на педагогическите кадри в малките населени места, министър Клисарова уточни, че съвместно със синдикатите са разработени пакет от мерки, като част от тях са заплащане на транспорт, квалификация , намаляване на годините между младши и старши учител. Разработва се диференцирано заплащане, зависещо от качеството на образованието.

Отделени са 4 млн. лева за извънкласни дейности, с които ще дадем на децата по-широк мироглед, каза министърът. С тези средства ще разширяваме уменията и възможностите на учениците, които не са свързани с образованието, разясни министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини