Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Със спешни промени в законодателството ще се търси баланс между частните съдебни изпълнители и длъжниците
03/04/2014

Амбицията ни е до Великденската ваканция на парламента да бъдат направени промени в няколко закона, чрез които ще се постигне баланс между частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и длъжниците. С това се ангажира заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова след провеждането на обществена дискусия по темата, организирана от Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения. Според Мая Манолова необходими са законови промени в спешен порядък в ГПК, в Закона за банките, Закона за потребителския кредит и други, свързани с тази материя.

С поправките трябва да се преосмисли размерът на таксите, които събират ЧСИ, особено на малките длъжници, действията на ЧСИ да подлежат на съдебен контрол, да се осигури пропорционалност и съразмерност на задължението и на начините на неговото събиране, да се гарантира по-ефективен контрол върху работата на съдебното изпълнение и др. С промените в законодателството трябва да се въведе регламент и за колекторските фирми, които в момента също събират вземания, но са извън всякаква регулация и не е ясно какъв е статутът им, заяви Мая Манолова.

Омбудсманът Константин Пенчев, който също присъства на дискусията, приветства посоката на промените и също поиска строг контрол и регламент за колекторските фирми

Народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов запозна членовете на Комисията с проектозакона си за изменение и допълнение на Закона за частните съдебни изпълнители.

От името на 26 обществени организации Димитрин Вичев, председател на Съюза на пострадалите от ЧСИ и банките, поиска да се въведе мораториум върху принудителните изпълнения на вземанията, парламентът да състави временна анкетна комисия, която да разследва порочните практики в работата на ЧСИ, както и пълна ревизия и проверка на ЧСИ от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, ДАНС, под наблюдението на главна прокуратура.

Представители на различни обществени организации изразиха мнение, че в момента няма контрол над дейността на ЧСИ и въпреки разписаните им от закона правомощия, те често ги надвишават.

Въпреки поканата, представители на Камарата на частните съдебни изпълнители не дойдоха на дискусията.

Мая Манолова се обяви против мораториум, тъй като практиката показвала, че с такива забрани проблемите не се решават, а в случая ще се блокира целият процес за неопределено време, а това ще увеличи задлъжнялостта между фирмите.

Тя се ангажира да постави на обсъждане в Коалиция за България искането за анкетна комисия за разследване на порочните практики на ЧСИ.

Депутатите и експертите, които ще работят по промените в законодателството за регламентиране на работата на ЧСИ, ще получат стенограма от дискусията.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман





    Последни новини