Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложбата „Подай ръка на дете с аутизъм” беше открита в Народното събрание
03/04/2014

Изложбата „Подай ръка на дете с аутизъм” беше открита в Народното събрание. Експозицията е под патронажа на Комисията по здравеопазването в българския парламент и се организира по инициатива на Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се” и Карин дом – Център за деца със специални нужди, обучителен и ресурсен център – гр. Варна.

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание Нигяр Джафер отбеляза, че е изключителна привилегия, макар и чрез изкуството си, децата с аутизъм да присъстват в сградата на Народното събрание, защото те възприемат света по различен начин и изискват много любов, доверие и време. По думите й трябва да се направят законодателни промени от здравна, социална и образователна гледна точка. Децата с аутизъм могат да бъдат виртуозни в изпълнението на сложни задачи, но нямат способността да се справят с прости неща и ние трябва да ги подкрепим, посочи Нигяр Джафер.

Председателят на Комисията по образованието и науката Ваня Добрева допълни, че трудностите на децата аутисти не бива да се забелязват само на Световния ден за информация по проблемите на аутизма. Тя увери присъстващите, че законодателната институция ще работи всеотдайно за равнопоставеността на децата със специални образователни потребности. Тези деца искат да открият и да дарят любовта, която се намира в сърцата им, подчерта Ваня Добрева.

Във връзка с инициативата се проведе и дискусионна среща на тема „Институциите с отговорност за нашите деца с аутизъм”. Във форума бяха обсъдени актуални въпроси за ранната диагностика, интервенция, обучението на специалисти за работа с деца с аутизъм и терапевтичните методи. Целта на организаторите е да се обърне по-голямо обществено внимание на ранната интервенция като най-добър начин за намаляване на рисковите фактори и за увеличаване на компесаторните възможности на децата с аутизъм. Беше обърнато специално внимание на нуждата от толерантност и на трудностите, които изпитват родителите, както и необходимостта от подкрепа, за да повярват във възможностите на децата си.

Председателят на Комисията по здравеопазването Нигяр Джафер подчерта, че всяка година броят на децата аутисти се увеличава. Става дума за интердисциплинарен проблем, защото аутизмът не е диагноза и няма нужда от лечение в традиционния смисъл на думата, а изисква специален образователен, социален и психологически подход, уточни тя. Нигяр Джафер заяви, че децата с аутизъм виждат света през разлчни сетива, които правят обществото по-красиво, по-многообразно и по-истинско.

По време на дискусията народният представител Кирчо Атанасов заяви, че децата аутисти имат потенциал да достигнат върховете на образованието и науката. Той добави, че още от август 2013 г. е създаден нов тип комбинирана форма на обучение за деца от аутистичния спектър.

Психололозите в Карин дом отчетоха ролята на ранната интервенция в първите сензитивни периоди на всяко дете с аутизъм. По този начин рисковете ще бъдат намалени и акцентът ще падне върху компесаторните възможности.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини