Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм"
03/04/2014

По повод 135-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция в Народното събрание беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема "135 години български парламентаризъм ". То се състои от лист с четири марки, блок с една марка, илюстрован плик и специален пощенски печат.

Първодневният печат на изданието поставиха председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Министър Папазов отбеляза, че интересът към темата е от 1919 г.  и към момента има над 10 издания, посветени на Народното събрание. Марката е с тираж 11 000 бройки, неин художник е Ивелина Велинова. На първата марка е показана Търновската конституция, на втората – екзарх Антим Първи, третата е звънецът и дневниците на Учредителното събрание, а на последната – действащата днес Конституция и парламентарният звънец. Министър Папазов припомни думите на Левски: „В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и святи закони... и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито и да са всичките, еднакво ще е”.

Председателят на парламента Михаил Миков отбеляза, че от откриването на 10 февруари 1879 г. във Велико Търново на Учредителното събрание до днес, Народно събрание означава България, демокрация, законност. По думите му в пощенското-филателно издание е вписано  усещането за българския парламентаризъм, преминало през годините. В марките са изобразени и дневниците на Учредителното събрание, и сградата, построена от Колю Фичето, в която са се събрали представителите на петте области от Княжество България и е приета Търновската конституция, сградата на парламента в София на архитект Йованович, която олицетворява българската държавност, както и сградата на пл. „Александър Първи”, която също е архитектурен паметник.

Михаил Миков благодари на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на „Български пощи” и на художника Ивелина Велинова за изданието, което според него ще предизвика огромен интерес сред филателната общност у нас и в чужбина.

Марките отразяват материалните паметници на българския парламентаризъм, но неговият истински носител са хилядите депутати, избрани от народа, чиито слова, речи, битки са част от историята на демократична България, подчерта председателят на Народното събрание. Той съобщи, че до края на годината стенограмите от всички състави на парламента ще бъдат качени на Интернет сайта на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини