Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
МВР ще реализира пет програми за трайно справяне с битовата престъпност, заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред народните представители от ресорната комисия
02/04/2014

МВР ще реализира пет програми за трайно справяне с битовата престъпност. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществед ред в 42-рото Народно събрание. В отговор на въпрос на депутата от ПГ на Коалиция за България Георги Андреев, министърът на вътрешните работи отбеляза, че се предвижда създаването на по-добра контролна среда, която да обезпечи вече предприетите мерки и да противодейства на престъпността.

Основният приоритет за МВР е превенцията, която трябва да осигури ефективно наблюдение на криминалния контингент и намаляване на риска. Следващият важен компонент е сътрудничеството със структури от гражданското общество. От ключово значение е да се повиши и качеството в работата с извънщатни сътрудници. Ще се работи активно с частните охранителни фирми, застрахователните компании и местната власт с цел осигуряване на надеждна комуникация 24 часа в денонощието, каза Цветлин Йовчев.  На трето място, ще се въведат и утвърдени световни стандарти за добро управление. По този начин ще се повишат и способностите на Министерството на вътрешните работи  като планиране, организация на работните процеси и контрол. Предвижда се още повишаване на компетентността на служителите основно от управленския състав на МВР. Цветлин Йовчев  уточни, че обучението трябва да се превърне в непрекъснат процес по време на цялата кариера. Научените знания трябва да се пренесат успешно в практиката, обобщи той. Не на последно място, МВР ще работи по повишаване на техническия и технологичния си капацитет.

По отношение на организационната и интеграционната култура министърът на вътрешните работи заяви, че за осъществяването на този процес се изискват сериозни усилия и по-продължителен период от време. Цветлин Йовчев допълни, че оглавяваната от него институция ще работи за по-високо обществено доверие, прозрачност и повишаване лоялността на всички служители към Конституцията и законите. Друга важна задача пред работещите в системата на МВР е постигането на по-голяма съпричастност към целите и резултатите на ведомството.

По време на традиционния блиц контрол народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Ципов попита за политиката на Министерството на вътрешните работи по връщане на незаконно пребиваващите емигранти от територията на България в родните им страни през първото тримесечие на 2014 г. Цветлин Йовчев подчерта, че за всички лица, които нямат основание да търсят убежище у нас или са пресекли нелегално границата без виза, документи за самоличност, се полагат усилия да бъдат изведени и да се върнат доброволно в родината си. За жалост повечето от хората, които пребивават и са влезли незаконно на наша територия, не са от държави, с които България има подписан договор за реадмисия, отбеляза министърът на вътрешните работи. Той добави, че се работи по такова споразумение с Афганистан. Оптимистични сигнали има и от властите в Алжир.

Народният представител от ПГ на партия „Атака” Димитър Аврамов зададе въпрос за това дали България е заплашена от нова вълна нелегални емигранти. Цветлин Йовчев подчерта, че въпреки по-бавното изграждане на преградната стена на българо-турската граница, тя ще бъде завършена. Очаква се по този начин не само да се намали опасността и риска, но така ще се освободят от допълнителни задължения и 700 полицаи, обясни министърът на вътрешните работи.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Кирил Добрев попита за съвместните действия между екипите на МВР, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници” срещу контрабандата и престъпленията срещу финансовата система. Според Цветлин Йовчев постигнатите резултати са обнадеждаващи. По думите му количеството задържани контрабандни стоки е по-голямо и повече вносители обмитяват продуктите на реалната им стойност. Предстои да се направи и сериозна инвестиция в техническо оборудване. Целта да се увеличи броят на скенерите и много по-голяма част от товарите да преминават обстойна проверка.

Надявам се това да не е кампанийна акция, тъй като вторият ви приоритет след битовата престъпност беше именно с помощта на Министерството на вътрешните работи и акциите, които правите, да се попълва Държавният бюджет, завърши Кирил Добрев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини