Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Законодателната рамка и концепцията за предстоящите промени в изборното законодателство бяха обсъдени на дискусия в Народното събрание
19/12/2009

Законодателната рамка и концепцията за предстоящите промени в изборното законодателство бяха  обсъдени на дискусия в Народното събрание

19 декември 2009 г.

Законодателната рамка и концепцията за предстоящите промени в изборното законодателство бяха обсъдени на 19 декември 2009 г. на дискусия в Народното събрание, организирана в парламента от ПГ на ПП ГЕРБ. Във форума участваха народни представители от всички парламентарни групи, представители на институции, на извънпарламентарни политически сили и неправителствени организации.

До края на юни догодина трябва да е готов Избирателният кодекс, както и промените в законите, свързани с изборите – в Закона за политическите партии, НК и НПК, заяви съпредседателят на ПГ на ПП ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Искра Фидосова.

Участниците във форума се съгласиха до 10 февруари 2010 г. парламентарните сили да бъдат готови с политическата рамка на изборното законодателство. Другата седмица ще бъде гласуван съставът на работната група с по двама представители на всяка парламентарна група, която да подготви политическата рамка.

Едно от първите неща, които трябва да направим, е да подготвим въпроси, които да изпратим до КС за тълкуване на някои от текстовете на Конституцията, засягащи изборното законодателство, допълни Искра Фидосова. Тя поясни, че така конституционните съдии ще помогнат на депутатите да не се лутат в това дали са на границата на противоконституционност при изработването на кодекса и законовите промени за изборите.

Съпредседателят на ПГ на ПП ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси призова в най-кратък срок да бъде подготвена и самата законодателна рамка, която да включва параметрите на законовите актове. Трябва да се направи и график за изработването и приемането на кодекса и на промените в другите закони, свързани с изборния процес.

Пропорционалната избирателна система от преференциален тип е най-подходяща за страната, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тази система отговаря на очакванията за мажоритарен елемент и разширява правата на избирателите, като им дава възможност сами да определят подредбата на кандидатите, отбеляза Цветан Цветанов. Всички кандидати за депутати са равнопоставени при този тип избирателна система и се преодолява напрежението, което неизменно съпътства подреждането на листите, качеството на състава на парламента се повишава и се създават условия за реална конкуренция между кандидатите, посочи председателят на ГЕРБ другите предимства на този вид система.

ГЕРБ е против задължителното гласуване. Ако се въведе такъв тип гласуване, ще се създаде нова политическа сила – на празните пликове, смята Цветан Цветанов. Той добави, че само в четири от страните-членки на Европейския съюз има задължително гласуване. Председателят на ГЕРБ посочи, че мажоритарният вот е неприложим у нас, като изтъкна, че с въвеждането му може да се манипулират гласоподавателите, като в листите влизат хора, които са популярни, но не са професионално подготвени.

Цветан Цветанов отбеляза, че като предизборен ангажимент на ГЕРБ в първите шест месеца от управлението на партията ще бъдат инициирани законодателни промени, които обаче да не са конюнктурни.

Съпредседателят на ПГ на ПП ГЕРБ Искра Фидосова отбеляза, че един от приоритетите на ГЕРБ е да се направи Избирателен кодекс. Тя уточни, че това действително е много трудна задача, но изпълнима, ако има диалог и работна група с участието на парламентарните и извънпарламентарните сили. Тя отбеляза, че трябва да се предотвратят регистрираните досега нарушения. Като най-фрапиращи нарушения Искра Фидосова отчете липсата на нормативни правила за изпращането и приемането на книжата от чужбина, липсата на срок за предаването им в ЦИК, отсъствие на указания за съхранението и придвижването им, което е предпоставка за загубване, унищожаване или манипулирането им. Според Искра Фидосова има безконтролно откриване на секции и трябва да бъде задължение само на държавата откриването и финансирането на такива секции.

Тодор Димитров от ПГ на ПП ГЕРБ заяви подкрепата на партията за електронното гласуване. Той се обяви и за завишаване на санкциите в НК за купуването на гласове.

Завишаването на санкциите за купуване на гласове не е достатъчно, проблемът е в самото прилагане на закона и политическата воля да се преодолее проблемът, коментира Мая Манолова от ПГ на Коалиция за България. Тя призова всички партии да заявят какви аргументи ще използват в предизборните си кампании - дали политически или финансови. Мая Манолова посочи, че мажоритарният елемент, въведен за последните парламентарни избори, не е проработил както трябва, но отбеляза, че все пак има необходимост от мажоритарност при изборите.

Ако приемем като тон на тази дискусия тонът в парламента на взаимни нападки, мисля, че няма да постигнем нищо позитивно, посочи Мая Манолова. Комисията за проверка на изборните резултати показа, че всички партии са се изкушили да използват различни форми на икономическо влияние и на натиск, заяви тя.

СДС подкрепя идеята за постоянна изборна администрация и премахване на т. нар. тъмни стаи за гласуване, заяви лидерът на партията и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Според него постоянната изборна администрация ще гарантира професионализъм, по-малко грешки и нарушения, а и ще може да се търси наказателна отговорност при злоупотреби. Позицията на СДС е, че по-подходящо е вместо в "тъмна стая", гласуването да става "на гише", което ще гарантира тайната на вота и ще попречи на манипулирането и контролирането му. СДС подкрепя идеята за изборен кодекс, за електронно гласуване и за елекронно отчитане на резултатите. От партията предлагат да бъде осигурявана подвижна урна за гласуване на хората с увреждания. Те смятат, че гласуването на всеки българин в чужбина, независимо в коя държава се намира, трябва да бъде запазено, но да бъде различно за различните видове избори.

СДС ще настоява за въвеждане на принципа на уседналост за всички видове избори. Ние сме против задължителното гласуване, защото така се ограничава свободата на българските граждани, заяви Димитров. Той не смята, че трябва да се променя изборният праг, но е съгласен да се отмени денят за размисъл, както и да бъде запазен срокът от три седмици за предизборната кампания.

Веселин Методиев от ДСБ настоя да се уточни краен срок за приемане на Избирателния кодекс, преди изборите. Той отбеляза, че трябва да се заяви с  по-голяма категоричност, че всяка партия ще бъде санкционирана за изборни нарушения в деня на вота.

Не може да се въведе задължително гласуване, без да има промяна в Конституцията, заяви Четин Казак от ДПС на кръгла маса за изборното законодателство, организирана от ГЕРБ. Четин Казак се мотивира, че едно право не може да бъде трансформирано в задължение, без да има изменения в основния закон. Той се обяви против идеята за ограничаване на правото на гласуване на българите в чужбина. Това е нарушение на Конституцията, коментира Казак. Той се съгласи, че трябва да се решат проблемите за липса на норми за изпращането, съхранението на изборните книжа от чужбина и за определени срокове, в които те да постъпят в ЦИК. ДПС е за всички мерки, които биха ограничили уродливи явления като "купуването" на гласове и използването на икономически натиск върху хората, за да гласуват за определена партия, заяви Четин Казак. Не ни притесняват подобни мерки, тъй като нашите отношения с избирателите не са финансови, допълни той. ДПС подкрепя идеята да има Избирателен кодекс, но смята, че всеки вид избори трябва да има специфична регламентация, въпреки че ще бъдат обединени в общ нормативен акт.

Заместник-главният прокурор Галина Тонева призова за законови промени, които да улеснят доказването на "купуването" на гласове. Това престъпление е трудно доказуемо и способите за доказването му са недостатъчни, заяви тя. Галина Тонева коментира, че е полезна идеята да има санкции не само за тези, които "купуват" и "продават" гласове, а и срещу субектите, които всъщност се възползват от тази дейност. Подобно предложение направи и Веселин Методиев от ДСБ.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев поиска специален раздел в Избирателния кодекс за съдебния контрол върху изборите. В този раздел трябва да се регламентират процедурните норми как ще се гледат делата, свързани с нарушения на изборите, поясни Константин Пенчев. Според него не бива съдът да се превръща в трети тур на изборите, особено на местно ниво. Работата на съда ще бъде много облекчена, ако съществува постоянна изборна администрация и бъде приет Изборен кодекс, посочи Константин Пенчев. Той предложи да се организира подобна на днешната кръгла маса и за реформата в съдебната система.

Повечето експерти и представители на извънпарламентарни партии одобряват въвеждането на пропорционална система с преференциален елемент. Избирателният кодекс трябва да се разглежда в комплект с други закони, каза говорителят на ЦИК Александър Александров. Кодексът сам по себе си няма да реши проблемите, посочи Александър Александров и допълни, че значение например има и Законът за политическите партии, който допуска много политически субекти с неясен произход да участват в изборите. Както Александър Александров, така и колегата му от ЦИК Михаил Константинов изразиха мнение, че до голяма степен рамката на избирателния кодекс е въпрос на политически решения. Михаил Константинов допълни, че в кодекса трябва да влезе и законът за допитване до народа. Той подкрепи пропорционалната система с преференциален елемент и по-нисък изборен праг и предложи окрупняване на избирателните райони, като те станат 20.  Експертът отбеляза и нуждата от постоянна изборна администрация, чийто състав да бъде избиран по модела на Конституционния съд. Трябва да се коригира и моделът "Братя Галеви", посочи той, като постави въпроса  за имунитета на кандидат-депутатите и застъпниците им в изборите.

Председателят на НДСВ Христина Христова изтъкна необходимостта от въвеждане на задължителното гласуване, тъй като това ще ограничи купуването на гласове.  Христова подкрепи пропорционална листа с преференциално гласуване. Трябва да има единство в правата и в задълженията на гражданите, отбеляза тя.

От партия ЛИДЕР се обявиха против задължителното гласуване, но също заявиха подкрепа за пропорционалната система с преференции. Този модел е предпочитан и от ВМРО, които одобряват и идеята за въвеждане на задължително гласуване като начин за предотвратяване на практиката за купуване на гласове. От ВМРО предложиха да се намали възрастта за гласуване на 16 години и да се въведе образователен ценз за гласоподавателите.

Като представител на неправителствената организация ГИСДИ Илия Божинов предупреди, че не може преференциалното гласуване да замести истинското мажоритарно гласуване, така че не може да се възприема като вкарване на мажоритарен вот. Той настоя в кодекса да бъдат регламентирани и избирателните книжа, тъй като според него всяка ЦИК си измисля свой вариант на тези документи. Илия Божинов подкрепя идеята избирателните комисии да бъдат професионални, но  отбеляза, че е трудно да се назначат по този начин всички избирателни комисии в страната.

Катя Христова от "Прозрачност без граници" настоя да се реши проблемът с влиянието на застъпниците, тъй като на това са били подвластни много секционни комисии. Тя поиска и повече прозрачност на финансирането на политическите кампании. Катя Христова подкрепя предложението на Избирателен кодекс, но препоръчва да се обсъдят внимателно всички идеи по него, тъй като според нея някои, като например за система за активна регистрация, могат да доведат до контролиране на гласовете на избирателите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини