Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание изпрати отговор на писмо на Жозе Мануел Барозу, получено в деня на влизането в сила на Лисабонския договор
04/12/2009

Председателят на Народното събрание изпрати отговор на писмо на Жозе Мануел Барозу, получено в деня на влизането в сила на Лисабонския договор

4 декември 2009 г.

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати на 4 екември 2009 г. отговор на писмо на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, получено в деня на влизането в сила на Лисабонския договор.

Договорът от Лисабон представлява голям напредък по отношение на ролята на националните парламенти в работата на Европейския съюз. Като заявява ясно за първи път, че „националните парламенти допринасят активно за доброто функциониране на Съюза”, новият Договор признава централното значение на националните парламенти в демократичната структура на Европейския съюз, пише до председателя на Народното събрание Жозе Мануел Барозу. Той посочва, че Договорът подчертава този подход, като предприема редица конкретни стъпки за увеличаване на ролята на националните парламенти.

В писмото си председателят на Европейската комисия заявява, че ролята, която играят 40-те камари, ще допринесе за това Европейският съюз да стане по-демократичен и по-прозрачен. Той припомня, че от влизането в длъжност на Европейската комисия през 2004 г. са проведени над 500 срещи с националните парламенти и техни представители, а през 2006 г. е създаден механизъм за политически диалог, за да се въведе привилегирован канал за комуникация между Комисията и националните парламенти.

Жозе Мануел Барозу отбелязва, че от особено значение е новият механизъм, който дава на националните парламенти специална роля в контрола на изпълнението на принципа на субсидиарност. Убедени сме, че Договорът открива пътя за по-нататъшно задълбочаване на активната и конструктивна роля на националните парламенти в европейското определяне на политики и с нетърпение очакваме интензифициране на контактите и обмена между нас, както и развиване на политическото ни партньорство, завършва писмото на председателя на Европейската комисия.

В отговор на писмото на Жозе Мануел Барозу председателят на Народното събрание Цецка Цачева заявява, че Договорът от Лисабон представлява голям напредък по отношение ролята на националните парламенти в работата на Европейския съюз. Председателят на парламента заявява готовността на Народното събрание да изпълни мерките, които новите разпоредби на Договора поставят пред националните парламенти.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини