Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен на 10 май 2017 г. от Цветан Цветанов и група народни представители. Промените в Изборния кодекс са включени в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица
13/06/2017

Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен на 10 май 2017 г. от Цветан Цветанов и група народни представители. „За“ проекта за промени гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“.

Законопроектът беше представен от председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Той предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Предложението е продиктувано от резултатите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, на който значителна част от българските граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система.

Проектът за промени в Изборния кодекс предвижда въвеждане на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Във всеки едномандатен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението, по данни представени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението и от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”. Законопроектът предвижда и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции.

С два гласа „за”, 11 „против” и 8 „въздържал се” Комисията по правни въпроси отхвърли законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесен на 8 юни 2017 г. от Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Двата законопроекта са включени в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на член и заместник–председател на НБКСРС

Избор на председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори

    Последни новини