Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба по повод 70-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев”
29/10/2015
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба по повод 70-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Експозицията включва 24 пана с фотоакценти върху най-важните моменти от историята на висшето учебно заведение и неговите съвременни постижения в научно-изследователската дейност. В изложбата под надслов „Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ е отделено внимание и на развитието на студентския спорт, туризма и дейността на десетките студентски професионални и културните клубове.

Една от основните причини за успехите на висшето учебно заведение е способността му да се опира на добрите традиции, на откривателския дух и да развива иновативното мислене на своите студенти, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта, че много от завършилите университета са утвърдени професионалисти, участвали в изграждането българската икономика. Тя припомни, че редица преподаватели и възпитаници на висшето училище са били членове и на Народното събрание.

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев” чл. кор. проф. Христо Белоев отчете ролята учебното заведение като амбициозна и иновативна академична институция. С тази изложба се опитахме да покажем динамиката на живота в русенската Алма Матер, добави той. 

В знак на сърдечна благодарност чл. кор. проф. Христо Белоев връчи на председателя на Народното събрание  почетния „Кристален знак” на университета.

Историята на учебното заведение започва на 12 ноември 1945 г., когато в Русе е основано първото извънстолично техническо висше училище. Днес в Русенския университет „Ангел Кънчев” се обучават близо 10 000 студенти, от които 500 са чуждестранни. Има осем факултета и два филиала – в Разград и в Силистра.

От близо 15 години висшето училище инициира и координира европейски тематични мрежи. За своята успешна дейност в мащабните проекти университетът получи плакет „Партньор на Европа”, преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз.

В навечерието на 70-годишния юбилей, 11 ноември, експозицията ще бъде показана и пред русенската общественост.
Форма за търсене
Ключова дума
Търсене
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Избор на членове на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини