Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков участва в Тържествената сесия, с която варненската юридическа общност отбеляза 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция
11/04/2014

Българската конституция не е дадена от царя, от княза, от монарха като права на българския народ, тя е великолепно творение на учредителите, с което днес ние трябва да се гордеем и от което черпим правни образци, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на Тържествената сесия, с която варненската юридическа общност отбеляза на 11 април 2014 г. 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

Свободата е най-голямото достижение, което преминава като червена нишка през творението на учредителите в Търново, отбеляза Михаил Миков и добави, че днешната българска Конституция стъпва именно върху основните права, уредени в Търновската. Годишнината от приемането на Търновската конституция трябва да се тачи, да преминава като нишка от историята за бъдещето на България, трябва да ни служи като опора, гордост и свят пример за делата ни днес и утре, заяви председателят на парламента.

В Търновската конституция по превъзходен и балансиран начин е уредена защитата на правата на собственост, свободата на печата, в нея е уредено равенството независимо от пола, вероизповеданието, имущественото състояние, подчерта председателят на Народното събрание. Тя се превръща в превъзходен образец за демократичност, приет от тези хора, описвани от Симеон Радев като облечени в тъмни облекла, които са отишли в Търново и въпреки противоречията, споровете и дискусиите, успяват да направят „закон от народа и за народа”, допълни той.

По време на празничната сесия с почетни плакети бяха отличени 12 достойни варненски юристи – магистрати, адвокати и нотариуси. Отличията на наградените юристи връчиха председателят на Народното събрание Михаил Миков и професор Снежана Начева.

Във Варна Михаил Миков участва в празничното честване, с което Варненският апелативен съд, съдилищата от съдебния район на Окръжен съд – Варна и цялата юридическа общност на морската столица отбелязаха 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Той разговаря с представители на юридическата общност във Варна.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини