Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Михаил Миков и китайският посланик Вей Дзинхуа откриха изложба, посветена на 65 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай
09/04/2014

През последните години отношенията между България и Китай имат постоянно възходящо развитие и са изпълнени с изключително благотворни разговори на най-високо ниво. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков при откриването на изложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа”. На събитието присъстваха китайският посланик у нас Вей Дзинхуа, народни представители, екипът на Синхуа от България и заместник директорът на Синхуа за Европа Уан Сяодзун, дипломати и гости.

Михаил Миков изрази задоволството си от възможността Народното събрание да бъде домакин на тази изложба. Той се пошегува, че сградата на Народното събрание е малка и скромна, но дори и по-голяма сграда не би могла да поеме цялата история на българо-китайската дружба през тези 65 години.

„Тези отношения почиват на взаимно зачитане и уважение, но и на нещо много по-голямо – приятелство между два народа, които на географската карта са далеч, но иначе са много близки”, каза още Михаил Миков.

Посланикът на Китай в България Вей Дзинхуа благодари на Михаил Миков за гостоприемството и за добрата организация на изложбата.

„Китай е в Азия, а България е в Европа, но въпреки големите разстояния дружбата между двата народа има дълга история, преминавайки времето и пространството. На 4 октомври 1949 г., на  четвъртия ден от основаването на Новия Китай, България установява дипломатически отношения с нас. Китайският народ никога няма да забрави това”, припомни Негово Превъзходителство. По думите му през тези 65 години, независимо от промените в международната обстановка, отношенията между двете страни продължават да се развиват здраво и стабилно, а през  последните месеци посещенията на високо ниво са особено интензивни и активни.

Негово Превъзходителство Вей Дзинхуа подари на Михаил Миков специално издаден за годишнината юбилеен албум с фотоси от кореспондентите на Синхуа. Те проследяват събитията в процеса на развитие на двустранните отношения.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков подари на китайския посланик марка, издадена по повод 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай с първодневния плик и специален пощенски блок. Изложбата ще остане в Народното събрание до края на седмицата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини