Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов отговори на актуални въпроси на народните представители от ресорната комисия
02/04/2014

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов отговори на актуални въпроси на народните представители от ресорната комисия.

Народният представител Петър Мутафчиев от ПГ на „Коалиция за България” поиска информация за предприетите действия и срокове след преговорите в Турция по отношение на автомобилните превози. Очакваме Спогодбата за международни автомобилни превози на пътници и товари между двете страни да бъде готова до края на април, каза Данаил Папазов. По време на преговорите в Турция двете страни размениха своите претенции и имаме 85 на сто общи позиции. Няма противоречия на ниво правителства, те са на ниво превозвачи, разясни министърът. Спорът е за поисканите от българска страна минимум 6000 броя разрешителни от/за трета страна   и претенциите от турска страна за отпадане на транзитните такси. Очаква се анализа и становището на Министерството на финансите относно възстановяването на ДДС върху горивата. На 12 април предстои обсъждане на претенциите и до края на месеца да се изготви Спогодбата, която да бъде работеща и да отпаднат проблемите на автомобилните превозвачи, уточни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Данаил Папазов отговори на питане относно предприетите от министерството мерки за облекчаване продажбата на винетни стикери на гранично-пропускателния пункт в гр. Видин. Министърът разясни, че вече действа пункт на „Български пощи” ЕАД и той се намира веднага след паспортната проверка на румънските власти в посока към България. Предстои откриване на и пункт за плащане на транзитни такси.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов поиска народните представители да бъдат запознати с актуалното състояние в БДЖ. Данаил Папазов подчерта, че проблемът с разсрочването на задълженията на предприятието за период 8 – 10 години продължава. Преговорите с повечето кредитори са в напреднала фаза, само немската финансова институция FMS избягва да преговаря, дори запорира сметките на БДЖ Холдинг. В преговорния процес с немските кредитори ни помага и премиерът чрез компетентните органи в Германия, надяваме се да се подпише споразумение за разсрочването на дълга, каза Данаил Папазов.  Споразумението ще позволи БДЖ да обслужва своите задължения, без да нарушава своята оперативна и ремонтна дейност.

Ще преструктурираме ремонтната дейност на БДЖ,  за да бъде работеща, така отговори Данаил Папазов на въпрос на народния представител Иван Вълков от ПГ на ПП ГЕРБ  за създаване на ново предприятие за ремонт на локомотиви. Ремонтната дейност ще бъде отделена във вътрешно предприятие на БДЖ Холдинг, като има предложения ремонти да се извършват и на регионално ниво, след като се специализират и преоборудват ремонтните бази.

С 9 гласа „за” и 8 „въздържал се” депутатите от комисията решиха да предложат на Народното събрание да приеме на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт, внесен от Министерски съвет. Комисията подкрепи с 12 гласа „за” и 3 „въздържал се”промените в Закона за железопътния транспорт, предложени от Георги Свиленски и група народни представители и препоръча на Народното събрание  да приеме законопроекта на първо четене.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини